5 důvodů, proč mít vlastní web na WordPressu

/////

Při vývoji webových stránek se snažíme jít dobou. Pochopitelně ale chceme jít i s davem. Nechceme jít přímočaře za honbou po nových, neotestovaných alternativách při vývoji nových webových projektů. Naopak potřebujeme stabilní platformu, otestovanou tisíci až miliony uživatelů.

Přesně to splňuje redakční systém WordPress, což je velmi oblíbená redakční a publikační platforma, vyvíjená s licencí GNU PL. Funguje s tzv. všeobecnou veřejnou licencí GNU a jde tak o legální a svobodný software, určený pro komerční i nekomerční využití.

V současné době se jen těžko odhaduje, kolik přesně uživatelů platforma WordPress má. Obecně se však jedná o miliony uživatelů napříč celým světem. Je průběžně vyvíjen tisíci vývojářů, kteří jej doplňují o nové funkcionality a neustále rozšiřují jeho možnosti. WordPress je nejužívanější řešení pro oblast menších až středních firem, které se chtějí důstojně a kvalitně prezentovat. Nejedná se o univerzální řešení pro velké e-shopy a úzce specializované weby, které pochopitelně potřebuji individuální postup při vývoji webu a mají specifické požadavky na své funkce, zejména lokální.

Proč tedy zvolit řešení na WordPressu

1. Redakční systém zcela ZDARMA

Samotný redakční systém WordPress je opravdu zdarma. Pokud již máte zavedený hosting, který vám můžeme také samozřejmě zřídit, je možné na něm zdarma nainstalovat systém WordPress a mít základ pro svůj nový web. Takových webů jsou ale na internetu tisíce a nejedná se o šťastné řešení. Po instalaci WordPressu vás tedy čekají další návazné činnosti, kterým se nevyhnete.

Je nutné přiznat, že ačkoliv je redakční systém WordPress zdarma, samotné webové stránky a jejich výroba bude téměř vždy spojena s finančními náklady. Je totiž třeba zajistit:

  • Výběr, nastavení a vyladění grafické šablony webu – VZHLED
  • Výběr a instalace vhodné sestavy doplňků (pluginu), které WordPressu dodají rozšíření, které budete potřebovat. Jedná se primárně o zabezpečení a základní funkce, které pomohou vyhledávačům lépe vnímat váš web.
  • Kontinuální udržení webu v zabezpečeném stavu – aktualizace pluginů, WordPressu.

2. Tisíce šablon, které doladí vzhled vašeho webu

Redakční systém WordPress nabízí neskutečnou variabilitu vzhledu vašich budoucích stránek. Obsahuje tisíce různorodých šablon (které samy o sobě obsahují spoustu šikovných funkcí), díky kterým na počátku vašich stránek teoreticky nebudete potřebovat ani grafika a programátora.

šablony wordpressu

Obrovské množství šablon je zcela zdarma, za některé si však připlatíte. Zpravidla nenajdete moc webových šablon, jejichž cena by překročila magickou hranici 100 dolarů, tj. cca 2 200 Kč, obvykle se s cenou vejdete do 50 dolarů, což je jistě lákavá částka.

Při výběru šablony jistě strávíte hodiny a hodiny času jejich výběrem. Na samotném webu WordPressu jsou jich ke stažení tisíce přímo ZDE. Šablony však lze velmi dobře filtrovat, a tak si jistě vyberete tu pravou. Kvalitní šablona moderního webu by měla splňovat především tyto aspekty:

  • Responzivní design – tzn. aby se korektně zobrazovala na všech myslitelných zařízeních (desktop, tablety, mobily)
  • Podpora češtiny – a především českých fontů. Právě diakritika může zhatit vaše plány pří výběru celé řady překrásných šablon. Jistě také nechcete, aby na vás z webu neustále vyskakovala nepřeložená anglická tlačítka a jiné prvky.
  • Šablona má dobré hodnocení mezi dalšími uživateli, kteří ji již využili.

Při výběru šablon někdy narazíte na jejich různorodá omezení, které mohou vést až k vyřazení této šablony z vašeho výběru. Také může nastat situace, kdy se vám žádná šablona zkrátka líbit nebude. Tehdy přichází druhá situace, při které budete zpravidla muset sáhnout do vaší peněženky za práci grafika / programátora.

3. Pluginy (rozšíření), které webům umožní dělat neskutečné věci

Je nutné přiznat, že čistý redakční systém WordPress umí jen zcela základní funkce, které potřebuje k rozběhnutí webových stránek. Tím jeho možnosti rozhodně nekončí. Na internetu najdete ke stažení nespočet pluginů (rozšíření), které doplní chybějící funkce. Pluginy můžete stáhnout zcela zdarma, nebo za poplatek. Jen velmi těžko najdete doplněk, který by v minulosti již někdo nevytvořil, takže se vyplatí hledat.

pluginy do wordpressu

Nejčastější funkce pluginů ve WordPressu:

  • zvýšení bezpečnosti webu a dat, včetně dat uživatelů
  • doplňky pro práci se sociálními sítěmi
  • odesílání formulářů a jejich měření
  • fotky a práce s fotogaleriemi
  • doplňky pro použitelnost, SEO, marketingové nástroje
  • doplňky pro e-shopy

Při instalaci pluginů a jejich zprovoznění mnohdy narazíte na nutnost jejich dodatečných úprav a nastavení s pomocí programátora, či marketéra.

4. Snadno najdete programátora, který provede úpravu na webu

Přes všechnu jednoduchost systému WordPress se můžete dostat do situace, kdy je třeba na webu něco doladit a doprogramovat na míru. WordPress a jeho úpravy díky jeho rozšíření zvládne celá řada šikovných programátorů. Poměrně snadno tak najdete někoho, kdo vám úpravy realizuje.

Pokud je váš web bez redakčního systému a je celý připraven na míru, jsou možnosti jeho úprav velmi omezené. Zcela jistě vás vyjde draho, když se programátor bude muset s celým systémem seznámit a realizovat v něm úpravy. Funkce WordPressu jsou však všeobecně známé a na celou řadu problémů již existuje řešení. Naši programátoři je pochopitelně také znají, a tak jsme vždy ochotni vám podat pomocnou ruku. Rychle a levněji.

Pokud v budoucnu nebudete spokojeni s vašim programátorem, web na WordPressu lze snáze převzít k jeho dalším úpravám. Je to tedy spolehlivější řešení než web od zapáleného studenta, který jej dělal na koleni. Pokud se stane, že nenajdete vhodný plugin k realizaci vašeho záměru, je možné si nechat plugin doprogramovat na míru.

5. Na WordPressu rozjedete i e-shop

WordPress nabízí řešení i pro ty, kteří mají v plánu založit nebo provozovat na něm e-shop. Platforma WooCommerce od WordPressu umožňuje vytvořit zcela funkční e-shop s propojením na nejčastější dopravce, dostupné platební metody a celou řadou dalších užitečných prodejních prvků.

Je však nutné přiznat, že pro zprovoznění e-shopu na WooCommerce budete téměř jistě potřebovat asistenci šikovného vývojáře, protože WooCommerce je celosvětové řešení a pro českou lokalizaci vyžaduje dodatečné úpravy a instalaci pluginů pro české dopravce a české platební metody.

Rádi byste vyzkoušeli e-shop na WordPressu ? Ozvěte se nám. Rádi vám poradíme při startu vašeho online podnikání.

Nevýhody WordPressu

Samozřejmě i WordPress má svoje limity a nejedná se o univerzální řešení, aplikovatelné na jakýkoliv web. Jednou ze zdánlivých nevýhod je, že se jedná o hotový systém, který má svá omezení. Tyto však umíme eliminovat celou řadou pluginů a případnými úpravami na míru.

Jedním z rizik systému WordPress je jeho částečná zranitelnost vůči vnějším napadením. je logické, že pokud je systém otevřený a široce rozšířený, je také lákavý pro lidi se špatnými úmysly. Tyto problémy však lze eliminovat průběžnou aktualizací pluginů a samotného WordPressu.

Čtěte také:

Jak rychle optimalizovat a upravovat fotky a obrázky ve WordPressu? Jde to překvapivě snadno – 07/18

Chci nasadit nový web na vlastní hosting. Co k tomu potřebuji? – 02/17